Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Университет за национално и световно стопанство

 

КУРСОВА РАБОТА

на тема:

 

Патентно проучване за Coca-Cola

 

2006 г.

 

Съдържание:

Историята на Coca-Cola – стр. 3

Раждането на една освежаваща идея – стр. 3

Ерата на Кандлър – стр. 4

Защита на едно безценно име – стр. 5

Мъж на име Удръф – стр. 5

Свежест без граници – стр. 7

Символ на приятелство – стр. 7

Клиенти от цял свят – стр. 8

Диетичната и новата Coca-Cola – стр. 9

Coca-Cola   днес – стр. 9

Coca-Cola  – стр. 10

Coca-Cola  light – стр. 10

Sprite – стр. 11

Fanta –  стр. 11

Kinley –  стр. 11

Lift – стр. 12

Schweppes – стр. 12

Cappy –  стр. 12

Burn – стр.13

Други глобални марки на Coca-Cola – стр. 13

Начало на бутилирането – стр. 16

Философия на компанията – стр. 17

Издадени патенти и публикувани заявки (полезни изобретения) – стр. 25

Регистрирани промишлени дизайни на фирмата – стр. 34

Историята на Coca - Cola

 

Coca-Cola е безалкохолната напитка номер едно в света и милиони хора от цялото земно кълбо й се наслаждават стотици пъти на ден. Познатата форма на бутилката и характерният шрифт на запазената марка са най-популярните търговски символи в света. "Историята на Coca-Cola" е разказ за напитката с най-голям търговски успех за всички времена и за хората, на които тя дължи своята уникалност. Следващите страници представят само една малка част от милионите рекламни и исторически материали, превърнали Coca-Cola във вечен символ на свежест и качество.

 

Раждането на една освежаваща идея

 

Напитката с най-познатия и желан вкус в света е родена на 8 май 1886 г. в Атланта, Джорджия. Според легендата д-р Джон Стайт Пембертън, местен аптекар, произвел сиропа за Coca-Cola в месингово канче на триножник в задния си двор. Той занесъл малко от новия продукт в "Джейкъбс"- близката аптека, където го опитали, провъзгласили го за "отличен" и го изложили за продан като газирана напитка по пет цента чашата. Дали случайно или не, новият сироп бил смесен с газирана вода и така се получила напитка, едновременно "Освежаваща и вкусна!"- оценка, която чуваме и до днес, винаги, когато хората се наслаждават на Coca-Cola.

Смятайки, че две "K" ще изглеждат добре в рекламите, г-н Франк М. Робинсън, съдружник и счетоводител на д-р Пембертън, предлага името Coca-Cola и изписва известната сега търговска марка с уникален шрифт. Първата вестникарска реклама за Coca-Cola скоро се появява в "Атланта джърнъл"- съблазнително приканваща жадните граждани да опитат "новата и популярна газирана напитка". По витрините на магазините се появяват ръчно изрисувани с маслени бои плакати с надпис "Coca-Cola". Подтикващото "Пийте" информира преминаващите хора, че новата напитка се разтваря в газирана вода и действа освежаващо. Средните продажби на Coca-Cola през първата година са скромните девет чаши на ден.

За съжаление д-р Пембертън не осъзнава потенциала на напитката и започва да продава части от фирмата си на различни съдружници. Малко преди смъртта си през 1888 година той продава целия останал му дял от "Coca-Cola" на г-н Ейза Дж. Kaндлър от Атланта - човек с голям търговски нюх. Г-н Kaндлър продължил да изкупува останалите части от фирмата и така придобил пълен контрол върху нея.
 
       
Ерата на Kaндлър

 

На 1 май 1889 година Ейза Kaндлър публикува съобщение на цяла страница в "Атланта джърнъл", че е "единствен собственик на Coca-Cola. Вкусна. Освежаваща. Ободряваща. Тонизираща." Собствеността, която г-н Kaндлър всъщност постига през 1891 година му струвала общо 2 300 щатски долара. До 1892 година усетът на Kaндлър към рекламата увеличава продажбите на сиропа Coca-Cola почти десетократно. Скоро той закрива фармацевтичната си фирма и насочва цялото си внимание към безалкохолната напитка. Заедно със своя брат Джон С. Kaндлър, бившия съдружник на Джон Пембертън - Франк Робинсън, и още двама съдружници Kaндлър основава компания в щата Джорджия, наречена "Coca-Cola". Първоначалният капитал на фирмата възлиза на 100 000 щатски долара.

Търговската марка "Coca-Cola", която се използва на пазара от 1886 година, е регистрирана в Патентното ведомство на САЩ на 31 януари 1893 (регистрацията периодично се подновява). Същата година са изплатени първите дивиденти - по 20 долара на акция, което възлиза на 20% от номиналната стойност на акцията. И оттогава до днес, всяка година върху акциите на фирмата се изплащат дивиденти. Фирмата продължава да се разраства и през 1894 в Далас, щата Тексас, е открит първият завод за производство на сиропа извън Атланта. Следващата година са открити и заводи в Чикаго, Илинойс, и в Лос Анджелис, Калифорния. През 1895, три години след създаването на компанията "Coca-Cola", Kaндлър обявява на акционерите си, че Coca-Cola се пие във всеки щат и на цялата територия на САЩ.

С увеличаване търсенето на напитката, помещенията на фирмата скоро отесняват. Построената през 1898 година нова сграда на "Еджууд авеню" и "Колидж стрийт" (която по-късно става известна като "Coca-Cola плейс") е първата централа, посветена изцяло на производството на сиропа и управлението на фирмата. Kaндлър обявява новата триетажна постройка като "достатъчна за всички наши нужди за всички времена". Но само след малко повече от десет години тя се оказва твърде недостатъчна. Докато Kaндлър съсредоточава усилията си върху увеличаване продажбите на наливната Coca-Cola, започва да се налага и една нова идея, която ще разпространи насладата от напитката по цял свят – бутилирането.

 

Защитата на едно безценно име

 

В началото на века онези, които се занимават с бутилирането на Coca-Cola, се сблъскват с различни предизвикателства. Може би най-често срещаното и сериозното е нуждата от защита на продукта и опаковката от имитации. Макар че имитацията е най-искреното ласкателство, в деловия свят тя може да подпише смъртната присъда на едно добро име. Нескончаемата битка срещу имитаторите е основният стимул за създаването на характерната бутилка. До 1915 година се използват най-различни прави шишета, но конкуренцията се ожесточава не само между безалкохолните напитки, но и между имитациите.

Coca-Cola заслужава опаковка, която да я отличава от останалите!

През 1916 година производителите одобряват бутилка с уникален контур,чийто дизайнер е фирма "Рут Грас" от Тер От, щата Индиана. Бутилката с тази форма, сега позната на всички по света, получава регистрация като търговска марка от Патентния офис на САЩ през 1977 година - чест, оказана на много малък брой опаковки. Така бутилката се нарежда до търговските марки "Coca-Cola" и "Coke".

 
      
Мъж на име Удръф

 

През 1919 година компанията на Kaндлър продава фирмата "Coca-Cola" на банкера от Атланта Ърнест Удръф и инвестиционна група за сумата 25 милиона долара. Така се създава корпорация "The Coca-Cola Corporation" със седалище в щата Делауер и половин милион от акциите й са продадени публично по 40 долара всяка. Четири години по-късно синът на Ърнест Удръф, Робърт Уиншип Удръф, е избран за президент на компанията и така започва неговото активно ръководство, продължило повече от шест десетилетия. Преди да се включи във фирмата за безалкохолни напитки, 33-годишният мъж от щата Джорджия се издига от продавач на камиони до вицепрезидент и генерален управител на "Уайт Мотор Къмпъни".

Новият президент обръща особено внимание на качеството на продукта. Удръф слага началото на кампания за "Качествена напитка", като използва добре обучени служители, които насърчават и помагат на продавачите на наливна Coca-Cola да продават по-напористо и да поднасят правилно напитката. С помощта на основните производители на бутилирана Coca-Cola под негово ръководство се налагат качествени стандарти за всеки етап на производствените операции. Удръф предвижда големия потенциал на бутилирането и увеличава съществено рекламата и търговската подкрепа за продукта. Към края на 1928 година продажбите на бутилирана Coca-Cola за първи път надвишават продажбите на наливната.

Ръководената от Удръф компания постига небивал търговски успех. Някои от търговските похвати, въведени от Удръф, които днес са повсеместна практика, са се смятали са революционни. Така например през 20-те години компанията първа започва да продава картонени опаковки с 6 бутилки, с което улеснява отнасянето на напитката у дома. Тази проста и обикновена опаковка била описана в рекламите като "опаковка за дома с удобна дръжка" и се превръща в един от най-мощните търговски инструменти на индустрията.

През 1929 година към картонената опаковка се прибавя още едно революционно нововъведение - метален хладилен шкаф, отворен в горната част, с което става възможно предлагането на леденостудена Coca-Cola в магазините. По-късно хладилният шкаф е усъвършенстван с механизирано охлаждане и автоматичен монетен контрол. По този начин по фабрики, канцеларии и навсякъде другаде започва да се пие студена Coca-Cola.

През 1929 година се въвежда и характерна чаша за наливна продажба, което също допринася за рекламирането на Coca-Cola. Тази чаша се използва дори и днес при наливна продажба и е доказателство, че популярността на Coca-Cola не познава ограничения във времето.

През 1933 година на Световното изложение в Чикаго са представени автомати за наливна Coca-Cola, в които сиропът и газираната вода се смесват при наливането. Дотогава продавачите на наливна Coca-Cola са вършили това ръчно и затова посетителите на изложението с изумление наблюдават как с едно просто натискане на автомата потича добре смесена и охладена напитка.

До 1937 година автоматите за Coca-Cola се превръщат във важна отличителна черта на наливните продажби. Днес с помощта на съвременните технологии продуктите на компанията се разпространяват по-бързо и по-добре отвсякога.

 

Свежест без граници

 

Най-големият принос на Удръф е може би неговото виждане, че Coca-Cola трябва да се превърне в международен продукт. С помощта на талантливи помощници, той започва да доставя Coca-Cola буквално във всяко кътче на света.

През първите две десетилетия на нашия век международната дистрибуция на Coca-Cola е твърде неравномерна. Тя започва през 1900 година, когато Чарлс Хауард Kaндлър, най-големият син на основателя на компанията, взема със себе си шише сироп, когато заминава на почивка в Англия. След това по пощата до Атланта е изпратена скромна поръчка за пет галона от сиропа. Същата година Coca-Cola достига до Куба и Пуерто Рико, и не след дълго започва международната дистрибуция на сиропа до различни страни.

През първите години на века са построени бутилиращи заводи в Куба, Панама, Пуерто Рико, Филипините и Гуам. През 1920 година във Франция започва да действа първата в Европа бутилираща компания.

През 1926 година господин Удръф твърдо насочва компанията към международна разрастване, като учредява международен отдел, който през 1930 година прераства в отделна компания, известна като "Експортна корпорация Coca-Cola". Дотогава вече броят на страните, произвеждащи бутилирана Coca-Cola, е нараснал четири пъти, а компанията е сключила партньорство с организаторите на олимпийските игри и по този начин прекрачва границите и на спорта.

 

Символ на приятелство

 

В началото на Втората световна война Coca-Cola се бутилира в 44 държави, включително и в тези, които стоят от двете страни на конфликта. Ала войната не само, че не нарушава бизнеса с тази напитка, а предоставя нови предизвикателства и възможности за цялата система на "Coca-Cola". При въвличането на Съединените щати във войната през 1941 година, Робърт Удръф издава заповед "всеки военен да получи бутилка Coca-Cola за 5 цента, където и да се намира и каквото и да струва това на компанията".

Усилието да се снабдят въоръжените сили с Coca-Cola се прави в момент, когато от щаба на генерал Дуайт Айзенхауър в Северна Африка се получава спешна депеша. Тя е с дата 29 юни 1943 година и съдържа искане да се изпратят материали и оборудване за 10 бутилиращи завода. Макар и предшествано от указание пратките да не изместват военните доставки, искането включва и три милиона пълни бутилки Coca-Cola и запаси за произвеждането на същото количество два пъти месечно.

След по-малко от шест месеца инженер на компанията отлита за Алжир, за да открие първия завод - предшественик на 64-те бутилиращи завода, влезли в действие в чужбина по време на Втората световна война. Заводите са разположени в максимална близост до бойните зони в Европа и Тихия океан.

По време на войната военнослужещите изпиват над 5 милиарда бутилки Coca-Cola, без да се броят наливните количества. Присъствието на Coca-Cola не само повдига бойния дух на войската, но и в много страни хората за първи път опитват тази напитка и вкусът явно им допада. Така че след възстановяването на мира, на системата "Coca-Cola" е отреден невиждан световен растеж. От средата на 40-те години до 1960 година броят на страните, бутилиращи Coca-Cola, почти се удвоява.

Докато светът се отърсва от смутните времена, Coca-Cola израства като световен символ на приятелството и разхладата.

 

Клиенти от цял свят

 

След 75 години удивителен успех с марката Coca-Cola, компанията решава да включи в семейството на Coca-Cola напитки с нови вкусове:Sprite® през 1961 година, Tab® през 1963 година и Fresca® през 1966 година. Световното присъствие на компанията се разраства бързо и година след година Coca-Cola вече може да се открие на все повече и повече места: Камбоджа, Монсерат, Парагвай, Макау, Турция и много други страни. Рекламата на Coca-Cola, винаги важна и вълнуваща част от бизнеса й, получава заслужено признание през 70-те години, когато по уникален начин се утвърждава като реклама, отразяваща марка напълно в синхрон със забавлението, веселието и свободата. Глобалният дух се олицетворява от една реклама, създадена през 1971 година, в която група младежи от цял свят се събират на един хълм в Италия, за да запеят "Бих искал да купя на света една Coca-Cola". През 1978 година Компанията Coca-Cola става единствената компания, на която е разрешено да продава опаковани безалкохолни напитки в Народна Република Китай.

 

Диетичната и новата Coca-Cola

 

80-те години - ерата на наколенките, лентите за глава и фитнес- манията, е време на големи промени и нововъведения в Компанията Coca-Cola. През 1981 година Роберто К. Гойзуета става председател на Съвета на директорите и Изпълнителен директор на Компанията Coca-Cola. Гойзуета, емигрирал от Куба през 1961 година напълно обновява компанията чрез стратегия, която нарича "интелигентно поемане на рискове". Сред смелите му ходове е обединяването на многобройните бутилиращи предприятия в САЩ в нова публична компания, наречена "Coca-Cola Ентърпрайзис, Инк.". Той въвежда и диетичната Coca-Cola, първото продължение на търговската марка Coca-Cola, което в течение на две години става най-популярната нискокалорична напитка в света, водена единствено от Coca-Cola. Друга инициатива на Гойзуета през 1985 година е въвеждането на нов вкус на Coca-Cola чрез първата промяна в оригиналната формула от 99 години насам. При проведените дегустации хората, казват че харесват новата формула. Реалният живот обаче изважда наяве дълбоката емоционална привързаност към оригиналната рецепта. Потребителите започват да молят и да настояват за оригиналната формула на Coca-Cola. Някои критици наричат това най-големият пазарен гаф за всички времена. Но Гойзуета, както казва един негов съвременник, умее да прави "лимонада от лимони". Оригиналната формула се връща на пазара като Coca-Cola Classic и напитката продължава да доставя свежест и радост на все повече хора от цял свят.

 

Coca-Cola днес

 

През 1886 година на редовните клиенти в малка дрогерия в Атланта е поднесена вълнуващата освежаваща напитка. Днес почти два века след създаването си, компанията предлага в почти 200 страни от целия свят освежаващи напитки с повече от 300 търговски марки.

Продуктите на компанията Coca-Cola могат да се открият и в най-отдалечените кътчета на света - от Бостън през Будапеща до Бахрейн може да се видят хора, носещи в ръка някои от напитките с търговската марка на Компанията Coca-Cola като Амбаса, Веджитабета, Фресколита.

През месец февруари 2000 година Дъг Дафт е избран за Председател и Изпълнителен директор на Компанията Coca-Cola. Като ветеран на компанията, оглавяващ дейността й в Азия и Средния Изток в продължение на 30 години, Дафт вярва, че компанията трябва да работи на регионално ниво, удовлетворявайки вкусовете на хората в различните региони. Дафт отбелязва: "Никой не решава да изпие някой от продуктите на Coca-Cola, мислейки глобално". Ето защо Coca-Cola се посвещава на местните пазари, обръщайки внимание на това какво, къде и как хората от различните култури и с различен произход предпочитат да пият.

На всеки 10 секунди 126 000 човека посягат към някоя от марките на Компанията Coca-Cola. Мисията на компанията е да направи този избор вълнуващ и приятен във всеки един момент.

Coca-Cola

Създадена през 1886 г. в Атланта, Coca-Cola понастоящем е най-популярната в света газирана безалкохолна напитка.

Регистрирана като търговска марка, през 1887 година , Coca-Cola е най-познатата търговска марка в света, а според някои проучвания тя е втората в света най-известна фраза след фразата “OK”.

България е първата страна от бившия социалистически лагер, където започва бутилиране на Coca-Cola. Напитката е произведена у нас за пръв път през 1965 година.

Coca-Cola light

Диетичната Coca-Cola или Coca-Cola Light е създадена през 1982 година и бързо става водещата нискокалорийна газирана напитка без захар в САЩ.  Diet Coke е названието на напитката в САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, в останалите страни по света нискокалорийната напитка е позната като Coca-Cola Light.

Coca-Cola Light е пусната на българския пазар през 2000 година.

Sprite

Прозрачен, хладен, освежаващ. Въведен през 1960 г., Sprite е водещата световна безалкохолна напитка с аромат на лимон. Sprite се продава в повече от 190 страни и е безалкохолна напитка № 4 в света, носеща специално послание за младите хора.

Милиони хора харесват Sprite заради чистия му и ободряващ вкус, който наистина утолява жаждата. Но Sprite има и честно и открито отношение към нещата, които го разграничават от останалите безалкохолни напитки. Sprite ви насърчава да сте искрени със себе си и да се подчините на жаждата.

Sprite е произведен за пръв път в България през 1992 година.

Fanta

Създадена в Германия през 1940 г., търговската марка Fanta става член на семейството на Coca-Cola  през 1960 година. Основният вкус на напитката е Fanta Портокал. Потребителите от целия свят и най-вече тийнейджърите свързват Fanta със специалните моменти в живота, с приятелите и със семейството. Напитката е символ на щастие и оптимизъм.

Бразилия, Германия, Испания, Япония, Италия и Аржентина са страните, където Fanta е сред най-предпочитаните търговски марки.

Производството на Fanta в България започва през 1993 г. През миналата година семейството на Fanta се обогатява с няколко нови вкуса. Вкусовото портфолио постепенно се разширява – от напитки с изцяло цитрусов вкус до такива с вкус на горски плодове.

Kinley

Kinley e търговска марка позната на милиони хора, търсещи здравословен начин на живот.

За пръв път през 1995 г. в България започва производството на Kinley Club Soda, а през 2001 г. на пазара е пусната тройно пречистената трапезна вода Kinley.

Lift

Търговската марка е създадена през 70-те години за пръв път в Европа. Понастоящем Lift е позната марка на потребителите в Южна и Централна Америка и в европейски страни като Унгария, Полша и Чехия.

Lift е представен за първи път в България през 2000 г., а понастоящем потребителите от цялата страна добре познават различните вкусове на напитката.

Schweppes

Световната търговска марка носи името на Джакоб Швебе, германски бижутер и любител химик, който изобретява процеса на газиране на вода в промишлени условия. През 1792 г. Швебе се преселва във Великобритания, където открива първата бутилираща линия в Лондон. Първият продукт на новото начинание е Schweppes Soda Water. През 1969 г. Schweppes се слива с Cadbury. Компанията Coca-Cola придобива голяма част от търговските марки на Schweppes през 1999 г. Сделката обхваща 161 държави по целия свят.

През 2001 г. на българския пазар са пуснати Schweppes Tonic, Schweppes Bitter Limon и Schweppes Grapefr

Cappy

Плодовите сокове и нектари с търговската марка Cappy са представени за пръв път на пазара в Европа през 60-те години. Потребителите от Централна Европа свързват Cappy с плодови вкусове като портокал, ябълка, тропически плодове, кайсия, френско грозде, ягода и малина. Познати са още и обогатени с витамини сокове и плодови нектари.

Търговската марка Cappy се появява за пръв път в България през 1997 година. Масово производството започва през февруари 2002 г. На българския пазар в момента се предлагат следните следните вкусове – портокал, кайсия, праскова, плодов коктейл, 100% портокал и ябълка.

 

burn

Енергийната напитка на тези, които се осмеляват да си играят с огьня! Огън, който те зарежда с енергия!



Енергийна напитка, съдържаща естествени екстракти от женшен и гуарана, които повишават жизнеността!

Гуарана: използвана от индианците от древни времена за подобряване на устойчивостта на тялото, физическите и умствени способности.

Женшен: добре познат заради тонизиращия си ефект, широко използван в древната китайска медицина. Според китайската традиция единственият човек в империята, който можел да се наслаждава на чудния ефект на женшена бил императора. Подобрява устойчивостта към физическа умора, увеличава тонуса на тялото и ума.

Енергията е навсякъде. Тя може да те отведе където пожелаеш. Началото е тук: гори!

 

Други глобални марки на Coca-Cola

Марките на Coca-Cola към 31. 12. 2002г.

 

A

A&W

Ades

Alive

Almdudler

Ambasa

American

Andifrut

Andina Nectar

Aqua

Aquactive

Aquana

Aquarius

Aqvaris

Arwa

Aybal

 

B

Bacardi Mixers

Barq's

Beat

Belte

Beverly

Bibo

Bimbo

Bimbo Break

Bistrone

Bjare

BlackFire

Bom Bit Maesil

Bonaqua/Qa

BPM

Bright And Early

burn

Buzz

 

 

 

C

caffeine free Coca-Cola

caffeine free Coke light/diet Coke

Cal King

Calypso

Canada Dry

Canning's

Cappy

Caprice

Carvers

Chafresco

Chaho

Charrua

Cheers

Cherry Coke

Chinotto

Chinotto Light

Chippewa

Chivalry

Ciel

Citra

Coke II

Coca-Cola

Cocoteen

Cresta

Cristal

Crush

Crystal

Cumberland Gap

D

Dannon

Dasani Water

Delaware Punch

DESCA

diet A&W

diet Almdudler

diet Andina Nectar/Andina Nectar Lt

diet Barq's

diet Canada Dry

diet Charrua

diet Cherry Coke

diet Coke/Coca-Cola light

diet Coke/Coca-Cola light with lemon

diet Crush

diet Dr Pepper

diet Fanta

diet Inca Kola

diet Kia Ora

diet Krest

diet Lift

diet Lilt

diet Mello Yello

diet Minute Maid Soft Drink

diet Mr Pibb

diet Nestea Cool

diet Nestea/Nestea Light

diet Oasis

diet Schweppes

diet Sprite/Sprite Light

diet Squirt

diet Tai

diet Vanilla Coke

Disney Hundred Acre Wood

Disney Xtreme Coolers

Dorna

Dr Pepper

Drim

 

 

 

E

Eight O'Clock

Eight O'Clock Fountain

Eight O'Clock Litro Pack

Emblem

Eva

Evian

 

 

F

Fanta

Finley

Fioravanti

Five Alive

Fontana

Fraser & Neave

Freezits

Fresca

Frescolita

Freskyta

Frestea

Frisco

Frugos

Fruit Labo

Fruit Tree

Fruitia

Fruitopia

Fruitopia Tea

Fruktime

Frutina

Frutonic

Funchum

 

 

G

Georgia

Georgia Club

Georgia Gold

Gini

Gira

Gold Spot

Grand Blue

Grapette

Guarana Jesus

 

 

 

H

H2OK

Hanul Yeon Cha

Hawai

Hi Spot

Hi-C

Hit

Horizon

Huang

I

Ice Cold Mix

Ice Dew

Ice Mountain

Inca Kola

Itu

Izvorul Alb

 

 

J

Jaz Cola

Jet Tonic

Jinmeile

Jolly Juice

Joy

Jurassic Well

 

 

K

Kapo Axion

Kapo

Kapo Super Power

Kia Ora

Kilimanjaro

Kin

Kin Light

Kinley

KMX

Kochakaden

Koumi Soukai

Krest

Kuat

Kuat Light

Kuli

 

L

Leafs

Lift

Lilt

Limca

Limonade

Linnuse

Love Body

 

M

Maaza

Mad River

Magnolia

Magnolia Funchum

Magnolia Zip

Manzana Mia

Marocha

Master Chill

Master Pour

Mazoe

Meijin

Mello

Mello Yello

Mer

Mezzo

Miami

Mickey Mouse

Migoro-Nomigoro

Milo

Minaqua

Minute Maid

Minute Maid Juice To Go

Minute Maid Soft Drink

Mireille

Mr Pibb

 

 

 

N

Nagomi

Nalu

Namthip Water

Natua

Nectarin

Nescafe

Nestea

Nestea Cool

Nestle

Nevada

New Vegitabeta

Nihon Alps Mori No Mizudayori

Nordic Mist

Northern Neck

Nusta

 

O

Oasis

Odwalla

OK

Old Colony

P

Paani

Parle

Pepe Rico

Pilskalna

Planet Java

Play

Pocket Dr

Poiana Negri

Poms

Ponkana

Ponkana Litro Pack

Pop

Portello

POWERade

POWERade Light

Private Label

Pulp

Pump

 

 

Q

Qoo

Quatro

 

 

R

Ramblin' Root Beer

Real Gold

Red Flash

Red Lion

Refresh Tea

Rimzim

Rio

Ripe N Ready

Risco

Riwa

Roses

Royal Tru

S

Samantha

Samurai

Santiba

Santolin

Sarsi

Saryusaisai

Schweppes

Seagrams

Seasons

Seiryusabo

Seltz

Sensation

Sensun

Senzao

Shock

Simba

Simply Apple

Simply Orange

Slap

Smart

Sokenbicha

Solo

Sonfil

Soonsoo

Sparkle

Sparletta

Sparletta Iron Brew

Splash

Sport

Sports Plus

Sprite

Spur

Squirt

Stoney Ginger Beer

Sun Valley

Sunfill

Sunkist

Supa

Superkools

Surge

T

Tab

Tab Clear

Tab X-Tra

Tahitian Treat

Tai

Tasters Choice

Tavern

Tea World Collection

Thums Up

Tian Yu Di

Tiky

Top

Toppur

Tropical

Tuborg

Turkuaz

Tutti

 

 

 

U

Urge

 

 

 

V

Vanilla Coke

Vegitabeta

VICA

Vita

Vital

Vital O

Vitingo

 

W

Wannabe

Water Salad

Wink

Winnie the Pooh

Y

Yangguang

Youki

Yumi

 

Z

Zip

 

 

 

 

Начало на бутилирането

През 1894 година във Виксбърг, щата Мисисипи, Джоузеф А. Бидънхарн, който продава Coca-Cola на чаши, така се впечатлява от постоянно увеличаващото се търсене, че инсталира в дъното на магазина си бутилираща машина и започва да продава каси с бутилки Coca-Cola на плантации и лагери на дървосекачи. Той е първият човек, бутилирал Coca-Cola.

Бутилирането в голям мащаб обаче става възможно едва през 1899 година, когато Бенджамин Ф. Томас и Джоузеф Б.Уайтхед от Чатануга, щата Тенеси, получават от Кандлър изключителните права да бутилират и продават Coca-Cola в почти всички щати. С договора в ръка и в съдружие с още един съгражданин - Джон Т. Лъптън, те полагат началото и доразвиват това, което днес представлява световната бутилираща система на "Coca-Cola".

Първият завод за бутилиране по силата на новия договор е отворен в Чатануга през 1899 година, а вторият- една година по-късно, в Атланта.
Междувременно, тъй като не разполагат с достатъчно капитал за построяването на бутилиращи заводи в цял свят, господата Томас, Уайтхед и Лъптън решават да търсят капитали извън своя кръг. С талантливи предприемачи те сключват договори за бутилирането на Coca-Cola в някои определени географски области. През следващите двадесет години броят на заводите достига над 1000, като 95% от тях се управляват и притежават от местни хора. Нарастващият обем на бизнеса дава тласък на развитието на високоскоростна бутилираща техника, а по-ефективният транспорт позволява на производителите да предоставят на все повече клиенти все повече от любимата напитка. Днес бутилиращата система на "Coca-Cola" е най-голямата и най-широка мрежа за производство и дистрибуция в цял свят. спорт позволява на производителите да предоставят на все повече клиенти все повече от любимата напитка. Днес бутилиращата система на "Coca-Cola" е най-голямата и най-широка мрежа за производство и дистрибуция в цял свят
.

 

Философия на компанията

Хората и нашето обещание

Сърцето и душата на нашата компания винаги са били хората. Хората на Coca-Cola създават успеха като живеят, работят и споделят едни и същи идеали. Светът и нашият бизнес ще продължат да се променят, но уважението към тези идеали ще остане в основата на нашия дълготраен успех.

Нищо не е по-важно за нас от честността. Ние изискваме абсолютно качество за всеки един от нашите продукти и работим с чувство за висока отговорност към всичко, което правим.

Хората в Coca-Cola винаги са знаели, че създаването и поддържането на взаимоотношения с другите и със света около нас е важна част от нашата работа. Без значение колко голям и сложен става нашият бизнес, ние трябва винаги да дължим уважение едни на други, и на света, в който живеем. Важна част от взаимоотношенията ни с околния свят е връзката ни с природата. Макар че винаги сме се опитвали да полагаме грижи за околната среда, ние трябва да използваме нашите значителни ресурси и възможности, за да водим в разрешаването на екологичните проблеми, особено на тези, близки до нашия бизнес.

Разраствайки се, компанията почерпи от различните културни традиции и обичаи на страните, в които работи. Бъдещият ни успех зависи от възможността да развием глобален екип, отличаващ се с креативно мислене, разнообразни гледни точки, произход и култура. Coca-Cola е най-популярната търговска марка в света и трябва да е най-голямото семейство, готово да приеме всички!

 

 

Регистрирани марки на фирмата:

 

 

 

МАРКА

Справка към 5.5.2006г. 14:11


Заявка номер :

86002002N

Дата на заявяване :

20.01.1986г.


Регистров номер :

00015548

Статус

Granted

Дата на регистриране :

28.10.1986г.

Покровителствен срок :

20.01.2016г.

Наименование на марка :

COCA-COLA

Вид :

Индивидуална

Тип :

Комбинирана


Изображение

Класове по Виенската класификация:

270504  ,  270513


Притежател:

The Coca-Cola Company, UNITED STATES OF AMERICA, Georgia, 30313, Atlanta, One Coca-Cola Plaza


Представител по индустриална собственост:

Фани Владимирова Божинова, 1000, София, п.к.728


Класове по Ницската класификация:

32

бира, нискоекстрактна и отлежала, минерални и газирани води и други безалкохолни питиета, сиропи и други препарати за приготвяне на питиета.


 

 

 

 

 

 

 

МАРКА

Справка към 5.5.2006г. 14:11


Заявка номер :

86002002N

Дата на заявяване :

20.01.1986г.


Регистров номер :

00015548

Статус

Granted

Дата на регистриране :

28.10.1986г.

Покровителствен срок :

20.01.2016г.

Наименование на марка :

COCA-COLA

Вид :

Индивидуална

Тип :

Комбинирана


Изображение

Класове по Виенската класификация:

270504  ,  270513


Притежател:

The Coca-Cola Company, UNITED STATES OF AMERICA, Georgia, 30313, Atlanta, One Coca-Cola Plaza


Представител по индустриална собственост:

Фани Владимирова Божинова, 1000, София, п.к.728


Класове по Ницската класификация:

32

бира, нискоекстрактна и отлежала, минерални и газирани води и други безалкохолни питиета, сиропи и други препарати за приготвяне на питиета.


 

 

 

 

 

МАРКА

Справка към 5.5.2006г. 14:27


Заявка номер :

2003062867N

Дата на заявяване :

27.01.2003г.


Регистров номер :

00048929

Статус

Granted

Дата на регистриране :

01.10.2004г.

Покровителствен срок :

27.01.2013г.

Наименование на марка :

Coca-Cola

Вид :

Индивидуална

Тип :

Комбинирана

Публикация бюлетин No :

11

година :

2004


Изображение

Класове по Виенската класификация:

011515  ,  011521  ,  250117  ,  261113  ,  270504


Притежател:

The Coca-Cola Company, UNITED STATES OF AMERICA, Georgia, 30313, Atlanta, One Coca-Cola Plaza


Представител по индустриална собственост:

Фани Владимирова Божинова, 1000, София, п.к.728


Класове по Ницската класификация:

32

напитки и по-специално трапезни води, води с подобрен вкус, минерални и газирани води и други безалкохолни напитки и по-специално енергийни напитки и тонизиращи напитки; плодови напитки и сокове; сиропи, концентрати и други препарати за приготвяне на напитки и по-специално води с подобрен вкус, минерални и газирани води, безалкохолни напитки, енергийни напитки, тонизиращи напитки, плодови напитки и сокове


Приоритети:

78/149,708

2002-08-01

UNITED STATES OF AMERICA

Convention

 

 

 

 

МАРКА

Справка към 5.5.2006г. 14:27


Заявка номер :

2003062867N

Дата на заявяване :

27.01.2003г.


Регистров номер :

00048929

Статус

Granted

Дата на регистриране :

01.10.2004г.

Покровителствен срок :

27.01.2013г.

Наименование на марка :

Coca-Cola

Вид :

Индивидуална

Тип :

Комбинирана

Публикация бюлетин No :

11

година :

2004


Изображение

Класове по Виенската класификация:

011515  ,  011521  ,  250117  ,  261113  ,  270504


Притежател:

The Coca-Cola Company, UNITED STATES OF AMERICA, Georgia, 30313, Atlanta, One Coca-Cola Plaza


Представител по индустриална собственост:

Фани Владимирова Божинова, 1000, София, п.к.728


Класове по Ницската класификация:

32

напитки и по-специално трапезни води, води с подобрен вкус, минерални и газирани води и други безалкохолни напитки и по-специално енергийни напитки и тонизиращи напитки; плодови напитки и сокове; сиропи, концентрати и други препарати за приготвяне на напитки и по-специално води с подобрен вкус, минерални и газирани води, безалкохолни напитки, енергийни напитки, тонизиращи напитки, плодови напитки и сокове


Приоритети:

78/149,708

2002-08-01

UNITED STATES OF AMERICA

Convention


 

 

 

 

МАРКА

Справка към 5.5.2006г. 14:27


Заявка номер :

2003062867N

Дата на заявяване :

27.01.2003г.


Регистров номер :

00048929

Статус

Granted

Дата на регистриране :

01.10.2004г.

Покровителствен срок :

27.01.2013г.

Наименование на марка :

Coca-Cola

Вид :

Индивидуална

Тип :

Комбинирана

Публикация бюлетин No :

11

година :

2004


Изображение

Класове по Виенската класификация:

011515  ,  011521  ,  250117  ,  261113  ,  270504


Притежател:

The Coca-Cola Company, UNITED STATES OF AMERICA, Georgia, 30313, Atlanta, One Coca-Cola Plaza


Представител по индустриална собственост:

Фани Владимирова Божинова, 1000, София, п.к.728


Класове по Ницската класификация:

32

напитки и по-специално трапезни води, води с подобрен вкус, минерални и газирани води и други безалкохолни напитки и по-специално енергийни напитки и тонизиращи напитки; плодови напитки и сокове; сиропи, концентрати и други препарати за приготвяне на напитки и по-специално води с подобрен вкус, минерални и газирани води, безалкохолни напитки, енергийни напитки, тонизиращи напитки, плодови напитки и сокове


Приоритети:

78/149,708

2002-08-01

UNITED STATES OF AMERICA

Convention

 

 

 

 

МАРКА

Справка към 5.5.2006г. 14:27


Заявка номер :

2003062867N

Дата на заявяване :

27.01.2003г.


Регистров номер :

00048929

Статус

Granted

Дата на регистриране :

01.10.2004г.

Покровителствен срок :

27.01.2013г.

Наименование на марка :

Coca-Cola

Вид :

Индивидуална

Тип :

Комбинирана

Публикация бюлетин No :

11

година :

2004


Изображение

Класове по Виенската класификация:

011515  ,  011521  ,  250117  ,  261113  ,  270504


Притежател:

The Coca-Cola Company, UNITED STATES OF AMERICA, Georgia, 30313, Atlanta, One Coca-Cola Plaza


Представител по индустриална собственост:

Фани Владимирова Божинова, 1000, София, п.к.728


Класове по Ницската класификация:

32

напитки и по-специално трапезни води, води с подобрен вкус, минерални и газирани води и други безалкохолни напитки и по-специално енергийни напитки и тонизиращи напитки; плодови напитки и сокове; сиропи, концентрати и други препарати за приготвяне на напитки и по-специално води с подобрен вкус, минерални и газирани води, безалкохолни напитки, енергийни напитки, тонизиращи напитки, плодови напитки и сокове


Приоритети:

78/149,708

2002-08-01

UNITED STATES OF AMERICA

Convention


 

 

 

 

Издадени патенти и публикувани заявки за изобретения (полезни модели) на фирмата:

DE60020689T

 

Bibliographic data

 

 

Description

 

 

Claims

 

 

Mosaics

 

 

Original document

 

 

INPADOC legal status

 

 

Patent number:

DE60020689T

Publication date:

2006-05-04

Inventor:

BAKER P (US); MORLEY JO (US); ARJONA ORLANDO (US); SCHULTZ B (US); COBB CLAUDE (US)

Applicant:

COCA COLA CO (US)

Classification:

 

- international:

B67D1/00; B67D5/01; B67D1/08; B67D1/00; B67D5/01;

- european:

B67D1/00E2; B67D5/01

Application number:

DE20006020689T 20000328

Priority number(s):

US19990293317 19990416; WO2000US08190 20000328

 

 

View INPADOC patent family

 


Report a data error here  

 

 

Abstract not available for DE60020689T

 

 

 


Data supplied from the esp@cenet database - Worldwide

 

 

 

 

 

 

Bibliographic data

 

 

Description

 

 

Claims

 

 

Mosaics

 

 

Original document

 

 

INPADOC legal status

 

 

Patent number:

DE60020581T

Publication date:

2006-04-27

Inventor:

RUDICK G (US)

Applicant:

COCA COLA CO (US)

Classification:

 

- international:

F25D11/00; A47F3/04; F25B9/14; F25D17/06; F25D19/02; F25D21/14; A47F3/04; F25B9/14; F25D11/00; F25D17/06; F25D19/02; F25D21/14;

- european:

A47F3/04A1; F25D17/06A; F25D19/02; F25D21/14

Application number:

DE20006020581T 20000922

Priority number(s):

US19990412687 19991005; WO2000US25973 20000922

 

 

View INPADOC patent family

 

 

Also published as:

 

WO0125702 (A1)

 

 

EP1218677 (A1)

 

 

US6266963 (B1)

 

 

EP1218677 (B1)

 

 

TR200200917T (T2)

 


 


Report a data error here  

 

 

Abstract not available for DE60020581T
Abstract of corresponding document:
US6266963

There is disclosed a novel apparatus for use as a beverage container glass door merchandiser. The apparatus includes an insulated enclosure, the enclosure having an outside and an inside and at least partially defining a drain from the inside to the outside. A Stirling cooler has a hot portion and a cold portion. A heat-conducting member is disposed inside the enclosure and is connected in heat exchange relationship to the cold portion of the Stirling cooler. The heat-conducting member is also operatively associated with the drain such that condensation on the heat-conducting member can flow out of the enclosure through the drain. A method of cooling an insulated enclosure is also disclosed.

 


Data supplied from the esp@cenet database - Worldwide

 

 

 

 

 

 

 

Bibliographic data

 

 

Description

 

 

Claims

 

 

Mosaics

 

 

Original document

 

 

INPADOC legal status

 

 

Patent number:

AU2004278264

Publication date:

2005-04-14

Inventor:

IWASHITA HIROMASA; MATSUOKA KENSHI; AOYAGI OSAMU

Applicant:

COCA COLA CO

Classification:

 

- international:

B65D1/02; B29C49/00; B29C49/00; B65D1/02;

- european:

B65D1/02D

Application number:

AU20040278264 20040930

Priority number(s):

JP20030343481 20031001; WO2004JP14813 20040930

 

 

View INPADOC patent family

 

Also published as:

 

WO2005032958 (A1)

 


 


Report a data error here  

 

 

Abstract not available for AU2004278264
Abstract of corresponding document:
WO2005032958

Plastic bottles (1) which are characterized in that: they are composed of neck (2), shoulder (3), body (4) and bottom (5); the cross-sectional shape at the body (3) is a regular polygon, the number of angles of which is an even number of not less than 4 nor more than 32; each angle of the polygon is rounded off by an arc (8) whose radius is not longer than half the radius of a circle circumscribed about the cross-sectional shape at body (3); cross-sectional shapes have the same shape at any portion of body (3); circles circumscribed about the cross-sectional shapes are identical with one another; the circumscribed circles have a center on the vertical central axis of body (3); and the cross-sectional shape of body (3) rotates around said central axis in proportion to height along said central axis.

 


Data supplied from the esp@cenet database - Worldwide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliographic data

 

 

Description

 

 

Claims

 

 

Mosaics

 

 

Original document

 

 

INPADOC legal status

 

 

Patent number:

MXPA04007329

Publication date:

2004-11-26

Inventor:

CHARLES BRADLEY GREEN (US)

Applicant:

COCA COLA CO (US)

Classification:

 

- international:

A47J31/40; A47J31/40; (IPC1-7): A47J31/40

- european:

A47J31/40B; A47J31/40B2

Application number:

MX2004PA07329 20040729

Priority number(s):

US20020071643 20020207; WO2003US03075 20030203

 

 

View INPADOC patent family

 

Also published as:

 

WO03065859 (A3)

 

 

WO03065859 (A2)

 

 

EP1474021 (A3)

 

 

EP1474021 (A2)

 

 

US6786134 (B2)

 

 

more >>

 

 


 

 


Report a data error here  

 

 

Abstract of MXPA04007329

A beverage system for brewing a beverage from a beverage material and a source of hot, pressurized water. The beverage system may include a cartridge with the beverage material therein. The cartridge may include a seal positioned about the beverage material. The beverage system also may include an injection system for injecting the hot, pressurized water into the cartridge so as to brew the beverage from the beverage material.

 


Data supplied from the esp@cenet database - Worldwide

 

 

 

 

 

POLYESTER WITH REDUCED ACETALDEHYDE CONTENT AND METHOD USING HYDROGENATION CATALYST.

 

Bibliographic data

 

 

Description

 

 

Claims

 

 

Mosaics

 

 

Original document

 

 

INPADOC legal status

 

 

Patent number:

MXPA05001136

Publication date:

2005-05-16

Inventor:

SHI YU (US)

Applicant:

COCA COLA CO (US)

Classification:

 

- international:

C08G63/88; C08K3/08; C08K5/5419; C08K5/56; C08K5/57; C08G63/00; C08K3/00; C08K5/00; (IPC1-7): C08G63/88; C08K3/00; C08K3/10; C08K3/12; C08K5/54; C08L67/00

- european:

C08G63/88; C08K3/08; C08K5/5419; C08K5/56; C08K5/57

Application number:

MX2005PA01136 20050128

Priority number(s):

US20020233332 20020830; WO2003US24670 20030806

 

 

View INPADOC patent family

 

Also published as:

 

WO2004020519 (A1)

 

 

CA2495299 (A1)

 

 

AU2003258128 (A1)

 


 


Report a data error here  

 

 

Abstract of MXPA05001136

 

A polyester composition with reduced acetaldehyde concentration comprising polyester, at least one hydrogenation catalyst, and at least one source of reactive hydrogen. A method for making the polyester composition is also disclosed along with polyester articles made with the polyester composition. Suitable articles include containers such as bottles. A packaged beverage comprising a container made with the polyester composition is disclosed.

 


Data supplied from the esp@cenet database - Worldwide

 

 

 

VENTED CLOSURE.

 

Bibliographic data

 

 

Description

 

 

Claims

 

 

Mosaics

 

 

Original document

 

 

INPADOC legal status

 

 

Patent number:

MXPA03003830

Publication date:

2003-07-28

Inventor:

LADINA JOSEPH M (US)

Applicant:

COCA COLA CO (US)

Classification:

 

- international:

B65D47/24; B65D51/16; B65D47/04; B65D51/16; (IPC1-7): B65D47/24; B65D51/16

- european:

B65D47/24A1; B65D51/16E3

Application number:

MX2003PA03830 20030430

Priority number(s):

US20000709245 20001110; WO2001US45436 20011031

 

 

View INPADOC patent family

 

Also published as:

 

WO0240367 (A3)

 

 

WO0240367 (A2)

 

 

US6474515 (B1)

 

 

CN1541176 (A)

 

 

CA2428923 (A1)

 


 


Report a data error here  

 

 

Abstract not available for MXPA03003830
Abstract of corresponding document:
US6474515

A closure for a bottle. The closure includes a spout neck attached to the bottle and a cap rotatably positioned on the spout neck. The spout neck may have a sealing lip and the cap may have an internal vent and an internal body portion. The sealing lip of the spout neck and the body portion of the cap align to seal the bottle when the cap is in a first position. The sealing lip of the spout neck and the circular vent of the cap align so as to vent the bottle when the cap is turned to a second position.

 


Data supplied from the esp@cenet database - Worldwide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Регистрирани промишлени дизайни на фирмата:

 

10 of 90


(151)

25.09.1961

247789

(180)

25.09.2011

(171)

10

(732)

THE COCA-COLA EXPORT CORPORATION

WILMINGTON, État de Delaware (US)

(811)

BX

(750)

THE COCA-COLA EXPORT CORPORATION

1424, chaussée de Mons,
B-1070 BRUXELLES (BE)

(740)

OFFICE KIRKPATRICK s.a.

Avenue Wolfers, 32
B-1310 La Hulpe (BE)

(540)

Cappy

(531)

27.05

(511)

32

Boissons non alcooliques.

(161)

107315 19.12.1941

 

(822)

BX, 19.11.1941, 54 447

 

(831)

AT, CH, DE, EG, ES, FR, HU, IT, LI, MA, MC, PT, RO, SM, VN, YU

 

 

 

 

 

 

 

86 of 90


(151)

12.03.1999

711496A

(180)

12.03.2009

(171)

10

(732)

Coca-Cola Holdings (Nederland) B.V.

De Brauwweg 64
NL-3125 AE
SCHIEDAM (NL)

(811)

BX

(740)

Octrooibureau Vriesendorp & Gaade

Dr. Kuyperstraat 6,
P.O. Box 266
NL-2501 AW The Hague (NL)

(540)

Crush

(531)

01.15; 05.07; 26.04; 27.05

(511)

32

Non-alcoholic drinks and preparations for making such drinks; fruit juices.
Boissons sans alcool et préparations pour confectionner lesdites boissons; jus de fruits.

(822)

BX, 05.02.1999, 641421

 

(300)

GB, 26.10.1998, 2180481

 

(831)

AL, AM, AZ, BA, BG, BY, CN, CU, DZ, EG, HR, KE, KG, KP, KZ, LR, LS, LV, MA, MD, MK, MN, MZ, RO, RU, SD, SI, SL, SZ, TJ, UA, UZ, VN

 

(832)

EE, GE, IS, LT, TR

 

 

 

 


Търси за: Coca Cola | проучване | продукти | клиенти | марки | философия

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker