Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Управление >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (37 лв)  35.15 лв Нова цена!


Курсова работа

Аутсорсинг в България на примера на хотелски комплекс „Сити” - София

2008 г.
СЪДЪРЖАНИЕ

 

Въведение в проблематиката. 3

1. Същност и теоретични аспекти на аутсорсинга. Базови аутсорсинг модели  7

2. Аутсорсинг стратегия – печеливша във фирмената политика. 10

3. Основни аспекти на изнесеното производство. Тенденции и недостатъци  12

4. Анализ на аутсорсинга в България. 16

5. Същности и обща характеристика на хотел „Сити” София. Основни дейности в хотела. Организационна структура. 23

6. Стратегия за изнесеност на основна функция в хотела – квалификация и обучение на персонала. 26

7. Положителни и отрицателни страни на съвместната дейност. 34

Използвани информационни и литературни източници. 36


Въведение в проблематиката

 

Когато чуят думата аутсорсинг, американците традиционно настръхват, индийците се радват, а българите все още често се чудят какво означава. Причината терминът да е модерен е, че около него в света се върти бизнес за милиарди.

Напоследък и България се опитва да пробие в тази ниша. Дебютът на първите чужди инвеститори, изнесли част от услугите си в страната, вече е факт. Страната все по-често присъства и в международни класации като атрактивна дестинация за аутсорсинг на услуги. Неотдавна наетите от българското правителство консултанти от Deloitte препоръчаха на страната да се фокусира в три перспективни сфери при привличането на чужди инвеститори, едната от които е точно аутсорсингът на бизнес процеси.

Трите най-често изнасяни към България дейности в сектора на услугите засега са обработката на данни, обслужването на чуждестранни клиенти от кол-центрове и писането на софтуер.

През 2006 година беше обявен и най-големият към момента проект на чужд инвеститор - "Хюлет Пакард", за изграждане на глобален център за обслужване на клиенти в София с над 1000 служители.

Всъщност инвестицията на ИТ фирмата не е пряк аутсорсинг (при който странична дейност се делегира от една фирма на друга), а е по-скоро офшоринг (при който една компания избира друга държава и стартира собствен бизнес там).

И при двата типа износ на услуги ползата за България е еднаква - страната привлича бизнес, за който се конкурират Индия, Китай и други държави от Източна Европа.

"Към момента в аутсорсинг фирми в България работят около 500 души, докато при офшоринга са доста повече - към 1500", изчислява Златолина Мукова, изпълнителен директор на фирмата за бизнес услуги "Софика". Официални данни или статистика за изнесените към България бизнес услуги липсват.

Компаниите в този сегмент обаче постоянно се увеличават. Растат и интересът и запитванията от чужбина.

Средно между 10 и 20 европейски компании преговарят месечно с IMRO за аутсорсинг на услуги", казва Рейнхилде Майлс, ръководител "Човешки ресурси" в българския кол-център на белгийската IMRO.

Конкуренцията в световен мащаб е ожесточена от години и България не е сред лидерите, но според различни международни консултантски проучвания страната е с потенциал за сериозно участие в състезанието за подобни проекти.

.........................................................

2. Аутсорсинг стратегия – печеливша във фирмената политика

 

Статистиката сочи, че не е лесно да се осъществи успешен аутсорсинг. Според различни проучвания делът на провалените проекти е между 40 и 70%. В центъра на проблема стои вроденият конфликт на интересите във всяко аутсорсинг споразумение. Клиентът се стреми към осигуряване на по-добри услуги в сравнение с неговите възможности, често при по-ниски разходи. Доставчикът е мотивиран от потенциалната печалба. Това напрежение може да бъде управлявано с цел осигуряване на успешен резултат за клиента и доставчика.

Друго обстоятелство, при което стратегията за възлагане на ИТ дейности на външни изпълнители може да претърпи неуспех, е стремежът за бърза реализация при липса на добри бизнес условия. Аутсорсингът се използва предимно от организации, които се стремят към намаляване на разходите в краткосрочен план, а не към дългосрочни инвестиции, които биха подобрили бизнес възможностите на компанията, биха увеличили кръгооборота и доходността и предоставили по-добро равнище на конкурентноспособност.

...........................................................

4. Анализ на аутсорсинга в България.

 

България е единствената страна от региона на Централна и Източна Европа, която успява да запази имиджа си на привлекателна дестинация за изнасяне на бизнес и дори се нареди сред първите десет в света. Страната зае деветото място, на което миналата година беше Канада. Това показва последното проучване на консултантската компания "Ей Ти Киарней" (A.T. Kearney) за 2007 г. Докладът "Глобъл сървисис локейшън индекс" (Global Services Location Index) анализира 50 топ локации за услуги, като измерва три основни показателя - разходи за труд, квалификация и наличие на необходимата работна ръка и бизнес среда.

В класацията България измести Чехия (седма за 2006 г.) и се оказа единствен представител на региона сред топ локациите. Около нея в десетката са шест азиатски и три южноамерикански страни - Индия, Китай, Малайзия, Тайланд, Бразилия, Индонезия, Чили, Филипините и Мексико. Отново най-предпочитани за аутсорсинг са Индия и Китай, съответно първа и втора.

.................................................................................

5. Същности и обща характеристика на хотел „Сити” София. Основни дейности в хотела. Организационна структура

 

Хотел Сити е първият в България представител на Best Western International - най-голямата хотелска верига в света. Открит е на 24.12.2004 г. в присъствието на президента на хотелската верига г-н Джордж Майерс.

Хотелът е разположен в центъра на гр. София, в непосредствена близост до търговската улица. Местоположението му от гледна точка на географските и бизнес условия благоприятства развитието на осъществяваната от него дейност: посрещане, настаняване и изпращане на гости. За кратко време хотел Сити се превръща в предпочитано място за отсядане както за български граждани, така и за чужденци. Best Western Хотел Сити предлага за своите български и чуждестранни гости отлични условия за настаняване по време на туристическо или делово пътуване в София.

Статутът на базата е четиризвезден хотел, в който качеството на обслужване отговаря на съответната категоризация.

Като носител на марката Best Western, хотел Сити предлага на своите гости стандартния за веригата пакет услуги BestRequests™, включващ: закуска на бюфет; сешоар във всички хотелски стаи; кафе или чай в стаята (при поискване); разширен набор тоалетни принадлежности в банята; Интернет връзка във всички стаи, стаи, отделени специално за непушачи; фотокопирни и факс услуги и много други.

Best Western хотел Сити предлага комбинация от:

·          превъзходно разположение в центъра на София;

·          отлични условия за настаняване в обзаведени с вкус хотелски стаи;

·          отличен набор от услуги;

·          компетентен и дружелюбен персонал;

·          разумни цени.

..........................................................................

 


Използвани информационни и литературни източници

 

1.      Харизанова, М., и др., УЧР: теория, практика, интернет, С.,1999.

2.      Харизанова, М., и др., УЧР, С., 2002.

3.      Харизанова, М., Практиката по управление на човешките ресурси – аутсорсинг. Банкя, окт. 2004 г. Научна конференция „Съвременни управленски практики”.

4.      Харизанова, М. УНСС , катедра „Управление”; Статия аутсорсинг: Естественият избор при управление на човешките ресурси;

5.      5.Heywood, J. Br., The outsourcing dilemma. The search for Competitiveness, Prentice Hall,Inc. 2002.

6.      Outsourcing. Out of the back room. Economist, 00130613, 12/1/2001.

7.      Outsourcing – the Sofiyska voda AD experience, № 3, „Софийска вода” АД, 2003.

8.      Styblo, J., Outsourcing a Outplacement, ASPI – Prague, 2005.

......................................................

Темата е изготвена 2008 г.

 

Ключови думи:

аутсорсинг – същност, теоретични аспекти, базови модели, стратегия; изнесено производство; хотелски комплекс „Сити” – София

 

 


Търси за: аутсорсинг същност | теоретични аспекти | базови модели | хотелски комплекс „Сити София

Helpos.com >> Архив >> Управление >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (37 лв)  35.15 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker