Характеристика на изпълнителната власт

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-05-07
Рейтинг:
2.5 1 2 3 4 5
(4 гласа)
Дължина: 12 стр.
Университет: Университет за национално и световно стопанство
Предмет: Основи на публичната администрация
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (52KB)          Html format .Html (33KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

изпълнителна власт, публична администрация, разделение на властта, Шарл дьо Монтескьо, Министерски съвет, министър-председател, местни органи, конституционно-правна

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Изпълнителната власт има своя същност, разкрива белези, които я отличават от останалите власти – функции. Дори съществува схващане, че изпълнителната власт е всичко, което не е законодателна и съдебна власт. Това не е точно така, тъй като има сфера на публичната дейност, която не е нито законодателна, нито съдебна власт, но не е и изцяло изпълнителна. Такъв е например случаят с общинското самоуправление.

Поддържа се в някои случаи, че изпълнителната власт е дейността, осъществявана от административните органи на държавното, съответно на общинското управление кметът).И това схващане обаче е неприемливо, тъй като управленската дейност могат да осъществяват и законодателният орган и органите на съдебната власт (съдилища, прокуратура, следствени органи.

При това положение спецификата на изпълнителната власт, нейната същност трябва да се търсят по друг начин и в друго направление. Това е сложен проблем, защото може да се разкрият някои общи белези на трите власти- функции, което да затрудни разграничаването и обособяването на всяка от тях. Но не тези белези дават характеристиката на съответната власт. Съществуват и собствени, присъщи на всяка власт белези, които трябва да бъдат разкрити и чрез тях да се определи нейната същност.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.47 сек